Mihaela, IT-ist si mama a doi copi, ducea o viata obisnuita in Bucuresti, muncind pe rupte pentru a asigura familiei o viata tihnita in cartierul Tineretului din capitala. In fiecare dimineata Mihaela, pe drumul inspre scoala, se bucura in parcul Tineretului, aflat langa blocul ei, de putinele momente linistite ale zilei, privindu-i cum aluneca pe tobogan sau se harjonesc pe leagan. Pana intr-o dimineata in care Mihaela, iesind din bloc se opreste in fata unui zid inalt, construit in parc, la intrarea din zona Strada Pridvorului, si isi da seama ca pe spatiul verde si locul de joaca se construieste un bloc de 5 etaje, care intr-un an ii va umbri viata, vederea, timpul si confortul caminului. Aceleasi trei constructii in parc si defrisari de arbori sunt observate cu amar de catre toti locuitorii blocurilor dimprejurul parcului. In scurt timp, acestia se organizeaza pentru a afla cine este dezvoltatorul imobiliar care isi permite cu nonsalanta sa refuze oxigenul plamanilor copiilor, mamelor si batranilor.
Mihaela si Asociatia de Proprietari au cerut ajutorul prezentand problema si situatia Asociatiei Salvati Bucurestiul, iar juristii acesteia, care in ultimii 4 ani poarta si castiga procese impotriva constructiilor ilegale din Bucuresti, au ajutat din 2013 sa se faca toata demersurile legale pentru a stopa constructia ilegala a unei cladiri sprijinita de coruptia autoritatilor. Ion Chiriță, marele dezvoltator imobiliar din Tineretului, are deja alte două clădiri asupra cărora instanța a dat decizie de demolare: pe Calea Dudești 94 și pe Str. Aurel Vlaicu 120-122.
Iata cum arata doar una dintre cladirile din parc, in octombrie 2015.
Cursul lent si birocratic al proceselor a insemnat ca victorii de etapa au alternat cu infrangerile in fata tacticilor monstruoase si infractiunilor. O zi – 31.07.2014 – a durat ca sute de arbori ai parcului Tineretului, zona Parc Lumea Copiilor, sa fie doborati de buldozere. Ziua a fost aleasa de cei care construiesc fiindca in aceeasi zi era termen intr-unul din procesele deschise, astfel incat stiau ca locuitorii pagubiti de parc nu vor fi prezenti pentru a reclama autoritatilor de mediu defrisarea ilegala. Ca si in cazul cladirilor istorice doborate in contra legii, parcurile si copacii vitali plamanilor locuitorilor bucuresteni sunt si ei pusi la pamant de mafia imobiliara ce actioneaza cu complicitatea sau, cel putin, nepasarea autoritatilor. Salvati Bucurestiul, impreuna cu Eco-Civica si Asociatia de Proprietari din Tineretului, a reusit sa anuleze in instanta autorizatiile de defrisare a arborilor, locuitorii pagubiti au supervizat site-ul constructiei si, ca urmare a sesizarilor, investitorul a fost amendat cu 100.000 de lei de catre Garda de Mediu fiindca au defrisat ilegal parcul.
Pe 16 octombrie 2015 o prima mare victorie a fost obtinuta: Tribunalul București a suspendat autorizația pentru complexul imobiliar din Parcul Tineretului.
Acum, cand locuitorii blocurilor invecinate portiunii din parc unde se construieste sesizeaza la 11 neregulile privind respectarea orarului de odihna 22-7, precum faptul ca betonierele toarna beton la ora 22.30, politia locala gaseste pretexte pentru a scuza incalcarea legii de catre constructor si nu sanctioneaza.
Razboiul dus de asociatie si cetateni cu dezvoltatorii ilegali continua in instanta, dar, deocamdata, Salvati Bucurestiul a castigat in instanta cel putin 3 victorii importante, inghetand defrisarea a cateva hectare de arbori si stopand betonarea parcului.